© 2019 Cyber Green Market. ELEKTRONSKI ZELEN PAZAR DOOEL Resen.

Конзумирањето на кромидот помага и во регулирање на шеќерот и холестеролот !

Кромид


Alium cepa спаѓа во групата зеленчуци. Нутритивната вредност на 100 гр кромид изнесува 40 kcal. Од нутриентите застапени во кромидот јаглехидратите се 9,34 гр, протеини 1,4 гр и мастите со 0,1 гр. Диеталните влакна се застапени со 1,7 гр, а вода има 89,1 гр.
Витаминско минералниот статус на кромидот е од големо заначење за заштита, зачувување и унапредување на човековиот организам. Од витамините застапени се витаминот Ц, А и фолатите во поголеми и Б групи во помали количини. Минералите се застапени преку калиум 146 мг, фосфор 29 мг, калциум 23 мг, селен, манган, бакар, хром, сулфур.


Тие помагаат во превенција на остеопороза кај повозрасни жени. Антиоксидативниот ефект на кромидот се должи на фитонутриентите флавоноиди и полифеноли, кварцетин кој го подигаат имунитетот и имаат антивирусно и антиканцерогено дејство, но и цинк и селен кои го подобруваат имунитетот. Конзумирањето на кромидот помага и во регулирање на шеќерот и холестеролот. Со растителните влакна позитивно се однесува на кардиоваскуларниот систем и намалена гликемија во крвта.

Антиалергискиот ефект му се должи на етанолните екстракти, а бронходилататорниот за подобрување на респираторната функција се должи на присуство на тиосулфонатите во кромидот.
Се користи свеж во разни видови јадења, салати, зачин (свеж, но и сушен). Најдобро се чува во сув, темен и проветрен простор во мрежести вреќи

Бузлевски Илија
Нутриционист

Конзумирањето на кромидот помага и во регулирање на шеќерот и холестеролот !

Нутриционист

Кромид

Ракувањето, сортирањето, чистењето, миењето и чувањето на свежиот зеленчук треба да се врши во дезинфицирани простории. Сите објекти, опрема и луѓе мора да одговараат на стандардите за органско чување, прописите на добрата хигиенска т.е санитарна пракса

Органско

Сортирање, пакување и обележување на органски зеленчук

Кинеската зелка се нарекува уште и Напа зелка

Македонија

Карактеристики и одгледување на кинеската зелка

Република Северна Македонија е ставена на листата на рекордери во загуби на храна и отпад, а истовремено проблем е да се обезбеди доволно храна за најранливите социјални категории, се вели во извештајот на Канцеларијата на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Македонија

Храна се фрла, 460.000 жители во земјава гладни!

Проектот финансиран од Европската Унија „Одржливо земјоделство за одржлив Балкан“ го предводи конзорциум од партнерски организации од Србија, Црна Гора, Косово, Албанија и Северна Македонија

Македонија

Со заштита на природата и животните до здрава храна

Одлуката на Владата ќе биде доставена до Собранието и се очекува по скратена постапка да биде поништено законското решение

Македонија

Пазарџиите ќе работат без лиценци до новото законско решение

Римската брокола или пагодата (romanesco broccoli) е исклучително здрава, но недоволно позната меѓу нашето население. Сепак, одгледувачите велат дека нивното време допрва доаѓа поради многубројните придобивки за организмот.

Македонија

Пагода или римска брокула

Зимзелената грмушка Gaultheria или како што народски се нарекува зимска боровинка, е вид што поседува единствен слатко-кисел вкус. Расте по површини кои се осојни, а уникатните црвени бобинки во зимските месеци се ретка декорација во градинарскиот пејсаж. Зимската боровница е многу лесна за одгледување и сака места на кои не успеваат повеќето растенија

Свет

Уникатно новогодишно овошје, отпорно на мраз!

Не е важно само да се произведе зеленчукот, туку и квалитетно да се сочува во свежа состојба

Органско

Чување на органски зеленчук

Кај нас најголемиот дел од преработеното грозје останува на домашните пазари, а многу мал дел оди за извоз.

Свет

Италија најголем производител на вино во ЕУ

Процесот на производство на сирење се состои од четири основни фази

Органско

Основни фази за производство на сирење

Неколку невидливи причини за зимската смрт на пчелните друштвата

Македонија

Работа на пчеларникот во месец декември

Метеоролозите од Секторот за агрометеорологија при Управата за хидрометеоролошки работи, велат дека ниските температури во декември, нема да им нанесат штета на овошките и виновата лоза, бидејќи поголеми температурни осцилации не се очекуваат. Врнежите од дожд и снег се добредојдени за есенските посеви

Македонија

Декември, без поголеми температурни осцилации

Иако е растение типично за Медитеранот, калинката која се одгледува и на нашите простории е една од најстарите овошки од ова поднебје. Доколку се избере соодветна сорта и ако на дрвцата им се пружи адекватна нега во текот на зимата, ќе се добие вистински украс во градината и плод на здравјето и младоста

Македонија

Витаминска бомба за студени денови

Шафранот е најскап зачин на светот

Свет

Одгледување на шафран

Осумдесет милиони денари за персонален данок што биле задржувани од страна на откупните центри во текот на ланската година, ќе легнат на сметките на 17 илијади земјоделци.

Македонија

Ќе се враќа персоналецот на замјоделците

Аронија – најлековитото овошје во светот

Нутриционист

Аронија

Постои ли ризик од вознемирување на кравата кога ќе ѝ ги симнете „розовите очила“ и повторно ќе ѝ ја покажете тажната реалност?

Свет

Ќе се испитува дали VR-очилата за крави значат и поквалитетно млеко

Правилното сместување и исхраната на животните се основни и исклучувачки фактори при организирање на органско сточарско производство

Органско

Органско сточарско производство

Пченицата учествува со 51 процент од вкупното производство на житни култури во земјава, кои во просек се одгледуваат на 100.000 хектари ораници. Според расположивите податоци од Комората на мелничко-пекарската индустрија, произведените житарици не го задоволуваат домашниот пазар, а статистиката покажува дека се увезува во просек по 100.000 тони житни култури годишно

Македонија

Брашно вредно живот